Veiligheidsinstructies

Veilig dragen

Consult

Volg altijd een consult van een draagconsulent om te leren je draagdoek op de juiste manier te knopen, zodat je de veiligheid en de ergonomische houding weet te waarborgen.

Geen kommahouding

Draag je baby niet in liggende houding (kommahouding) vanwege de kans op ademnood en verstikkingsgevaar.

Goed aanspannen

Draag de doek goed aangespannen. Wanneer je dit niet doet, krijgt je kindje te weinig steun en zakt weg. Je kindje heeft namelijk zelf onvoldoende romp- en nekstabiliteit. Naast dat het oncomfortabel is, kan je kindje daardoor in ademnood komen. Hetzelfde geldt voor het dragen van je kindje in een ergonomische drager. 

Geen lange losse uiteinden

Voorkom dat je te lange losse uiteinden van de doek laat hangen. Je kunt erover struikelen of erop gaan staan als je bijvoorbeeld een trap op gaat.

Gezichtje vrijhouden

Bedek het hoofdje van je kindje nooit volledig met de doek en houd het gezichtje vrij, zodat je zicht hebt op je kindje en er voldoende frisse lucht beschikbaar is.

Geen doek in het bedje

Als je kindje in de doek in slaap gevallen is en je legt hem slapend weg in een bedje, laat je kindje dan niet alleen met de losse doek. Hanteer dezelfde regels als met dekentjes in verband met verstikkingsgevaar.

Niet slapen met kindje in draagdoek

Slaap niet zelf met je kindje in de draagdoek. Je hebt dan geen zicht meer op je kindje. Je kindje mag zelf wel slapen in een draagdoek!

Ergonomische houding

Zorg voor een ergonomische houding (kikkerhouding, beentjes in M-houding) van je kindje in de doek. Draag je kindje niet met zijn/haar gezichtje naar voren, maar altijd met het gezichtje naar je toe. Met het gezicht naar voren dragen geeft geen goede houding voor de heupen en de rug. Daarnaast kan je kindje zich dan niet afsluiten van alle prikkels.

Goed ondersteunen

Ondersteun je kindje altijd goed als je je kindje in de doek of drager doet en als je je kindje er weer uit haalt. Tijdens een consult leer je hoe je dit veilig doet. 

Warmte en kou

Kleed je kindje niet te warm aan in verband met het risico op oververhitting. De baby hoeft niet dikker gekleed dan jij zelf. Draag je de baby bijvoorbeeld buiten onder jouw jas, dan hoeft deze geen eigen jas, maar hooguit een muts. Draag je je kindje over je jas in koude tijden, wees dan alert op het risico van onderkoeling. Vooral het hoofdje, handjes en voetjes zijn gevoelig voor afkoeling. Warme kleding is dan uiteraard wel noodzakelijk (maar ook weer niet te warm). Houd de temperatuur van je kindje in de gaten. Draag laagjes, zodat je de temperatuur aan kunt passen onderweg. Denk in de zomer ook aan bescherming tegen de zon. Lees verder mijn uitgebreide blog over dragen in de warmte en de kou.

Balans

Jouw bewegingen of de bewegingen van je kindje hebben invloed op je evenwicht. Houd hier rekening mee tijdens het dragen. Als je je kindje op je buik draagt, kijk dan ook goed vooruit waar je loopt, zodat je niet struikelt over voorwerpen die je niet kunt zien, vlak voor je voeten.

Bukken

Pas goed op met buigen en voorover leunen, je kindje zit stevig geknoopt, maar voorover leunen/buigen vormt een risico voor vallen, afknellen en stabiliteit van het nekje. Hurk liever in squat-positie naar beneden als je moet bukken, zodat je rug recht blijft.Let hier ook op als je zit. Houd je rug recht.

Geen sport

Gebruik de doek of drager nooit tijdens het uitoefenen van sport (zwemmen, rennen, wintersport, paardrijden, fietsen, skeeleren, schaatsen etc.)

Niet dragen in de auto

Draag je kindje nooit in de auto, maar gebruik dan een veilig en goedgekeurd autostoeltje. Bij gebruik in het openbaar vervoer; loop dan niet tijdens het rijden.

Niet dragen op de fiets

Het dragen van je kindje op de fiets wordt door mij afgeraden. Naast dat je altijd wat voorover buigt, krijgt je kindje tijdens het fietsen een hoop hobbels te verwerken, wat een risico vormt voor de nekgewrichten. Wanneer je ten val komt, is je kindje erg kwetsbaar en de impact van de val groot. Fietsen met je kindje in de draagdoek of ergonomische draagzak is bij wet verboden!

Pas op met hitte-gevoelige activiteiten

Draag je kindje niet op je buik of heup terwijl je kookt, strijkt of andere hitte-gevoelige activiteiten onderneemt. Dit in verband met het risico op verbranding.

Geen hete dranken

Drink geen hete dranken boven je kindje in de draagdoek. Let ook op met eten.

Beschadigingen

Pas op met beschadigingen aan je doek of ergonomische drager. Je doek of drager is dan niet meer veilig in gebruik.

Gebruik van de ergonomische drager

Gebruik je een ergonomische drager? Zorg ervoor dat je goed weet hoe je deze instelt, aanspant en gebruikt. Het juiste gebruik van je drager is belangrijk voor de veiligheid en het comfort van je baby en jezelf. Vraag advies van een consulent.