‘Is het dragen van een peuter niet te zwaar?’

Peuterdragen


‘Is het dragen van een peuter niet te zwaar?’, is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Natuurlijk is je peuter zwaarder dan een pasgeboren baby, maar als je je peuter in een goede ergonomische drager of in de juiste ergonomische houding in een doek hebt geknoopt, wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam en is het dragen van je peuter heel goed te doen! De truc is om je peuter zo dicht en hoog mogelijk tegen je lichaam aan te dragen met een ergonomische drager of een goede doek en knooptechniek, waardoor je kindje de juiste ondersteuning krijgt. Een doek die te veel rekt, of die niet goed geknoopt is, zal gauw gaan uithangen en drukpunten op je lijf veroorzaken, waardoor het veel zwaarder aanvoelt en je mogelijk zelfs pijn krijgt. Dit geldt ook als je een te kleine ergonomische drager gebuikt of je drager niet goed afgesteld is. Wanneer je je peuter vrij regelmatig draagt, ben je gewend aan het dragen van dat gewicht. Een peuter op je rug dragen is een stuk ergonomischer dan een kind op je buik: het zwaartepunt van je kind ligt hierdoor dichter tegen je wervelkolom aan. Toch blijft het ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je je moe voelt of je hebt ergens pijn, respecteer dan je grens en neem rust.

Waarom nog je peuter dragen?
Huidhonger houdt niet plotseling op te bestaan, we blijven eigenlijk heel ons leven behoefte hebben aan aanraking. En zeker peuters, die heel actief de wereld willen verkennen en heel wat prikkels te verwerken krijgen, hebben een stevige veilige basis nodig waar ze naar kunnen terugkeren. Peuters hebben nog steeds veel behoefte aan veilig en dichtbij mama of papa zijn.

Peuters hebben niet alleen huidhonger maar een primaire behoefte om deel uit te maken van jouw leven. Een draagdoek biedt jou en je kind de mogelijkheid om nabijheid en aandacht te ervaren, terwijl je ondertussen eventueel ook nog andere taken kunt verrichten. Veel ouders kennen het moment aan het eind van de middag, waarop je peuter moe, hangerig en huilerig wordt. Je peuter heeft dan behoefte aan jouw aandacht. Soms heb je dan ook je handen vol aan andere kinderen en/of taken. Wanneer je je kindje draagt, kun je multitasken en voorkom je dat je peuter overprikkeld en overstuur raakt. Voor zowel je kindje als jezelf een stuk fijner en rustiger! Het kan zelfs ook zo zijn dat je deze onrust bij je peuter überhaupt al kunt voorkomen door overdag veel te dragen en nabijheid te geven.

Een draagdoek blijft natuurlijk ook een handig transportmiddel. Op oneffen terrein, in het bos, op het strand, in de bergen, blijft de draagdoek een handiger transportmiddel dan een buggy. Grote kans dat je kindje veel zelf wil lopen, maar het soms ook ineens moe wordt onderweg. Het is erg handig en fijn dat je dan je kindje kan dragen en even de rust kan geven die het nodig heeft.

Wil jij ook je peuter dragen?

Ik geef je graag advies over hoe je het beste je peuter kunt dragen. Benieuwd? Bekijk welke consulten ik geef!