‘M-houding’, ‘kikkerhouding’ of ‘hurk-spreidhouding’.

Ergonomisch dragen


Is het je wel eens opgevallen dat als we ons pasgeboren kindje optillen en buidelen, we deze eigenlijk van nature altijd rechtop, dicht tegen onze borst houden? En wanneer kindjes wat groter worden we deze automatisch op onze heup zetten met de beentjes van je kindje in de hurk-spreidhouding? Dit is geen toeval! Deze manier van dragen hoort bij onze natuur. Ergonomisch dragen sluit aan bij onze natuur!

Wat houdt dit precies in en waarom is dit zo belangrijk? Handig om te weten wanneer je met dragen begint. Wanneer je deze basiskennis hebt, kun je met veel plezier de vele voordelen van dragen ervaren, zelfs tot in de peuter- en kleutertijd als je dit wilt. 


Ergonomisch dragen
Ergonomisch dragen houdt in dat je het lijfje van je kindje in de natuurlijke houding ondersteunt. Dit kan met een draagdoek of met een ergonomische drager. Het houdt echter ook in dat je je kindje op zo’n manier draagt dat het gewicht van je kindje gelijkmatig verdeeld wordt over je eigen lichaam. Je respecteert dus zowel het lijfje van je kindje als dat van jezelf als drager.

Ergonomische houding
De juiste ergonomische houding voor je kindje is de zogenaamde ‘M-houding’, ‘kikkerhouding’ of ‘hurk-spreidhouding’. Allemaal draagtermen die dezelfde houding aanduiden. Hierbij zit je kindje stevig, rechtop tegen jou aan, met ondersteuning van knieholte tot knieholte. De knietjes zitten hoger dan de billetjes en je kindje heeft een licht gebolde rug. De schoudertjes staan licht naar voren gebogen, de onderarmen rusten tegen je borst en de handjes bevinden zich naast het hoofdje. Verder wordt ook het nekje goed ondersteund. Dit is de natuurlijke houding van je kindje, waarbij de heupjes in de juiste positie staan; de heupkop sluit in de heupkom. Daarnaast ligt het hoofdje mooi rechtop, waardoor er een vrije ademweg is (geen kin naar de borst). Je kindje zit in deze houding altijd met het gezichtje naar jou toe. Buik tegen buik. Of als je je kindje op je rug draagt, zijn buik tegen jouw rug.

Peuterdragen

‘Is het dragen van een peuter niet te zwaar?’, is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Natuurlijk is je peuter zwaarder dan een pasgeboren baby, maar als je je peuter in een goede ergonomische drager of in de juiste ergonomische houding in een doek hebt geknoopt, wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam en is het dragen van je peuter heel goed te doen!


Belang van ergonomisch dragen
Is het nou echt zo belangrijk om je kindje in deze ergonomische houding te dragen? JA! Voor de lichamelijke ontwikkeling en groei van je kindje is gedragen worden in de ergonomische houding heel belangrijk. Je (pasgeboren) kindje is kwetsbaar en volop in de groei. De ergonomische houding ondersteunt het nog niet ontwikkelde skelet van je kindje optimaal en stimuleert de groei van de spieren en het zenuwstelsel van je kindje op de juiste manier. Wanneer je kindje niet goed ondersteund wordt en daarmee zijn lijfje op een verkeerde manier belast wordt, kan dat oncomfortabel zijn voor je kindje en zelfs tot klachten leiden. Ook voor jezelf kan het dragen klachten geven als je niet ergonomisch draagt. Wellicht ervaar je het dragen dan als zwaar, vermoeiend of zelfs pijnlijk, waardoor je er minder van geniet of zelfs mee stopt. Dit is erg jammer. Je kunt zelfs je peuter of kleuter nog met gemak dragen als je ergonomisch draagt. 

Draagsystemen voor ergonomisch dragen



Er zijn verschillende draagsystemen om ergonomisch mee te dragen. Voor iedereen een passend systeem! Het knopen van een (geweven) draagdoek, is het meest ergonomisch, omdat een draagdoek (mits op de juiste manier geknoopt), volledig te vormen is naar het lijfje van jouw kindje en jezelf. De geweven stof geeft een perfecte, stevige steun aan je kindje. Maar wanneer het knopen niet aan jou besteed is, kun je tegenwoordig ook heel goed voor een ergonomische drager (draagzak) kiezen, waarin je je kindje ergonomisch kunt dragen.

LET OP: laat je hierbij adviseren door een draagconsulent, want er zitten grote verschillen in maten en pasvorm van verschillende dragers. Niet elke drager (ookal is hij ergonomisch) is geschikt voor je kindje. Er zijn dragers geschikt vanaf geboorte, maar er zijn ook dragers die dit niet zijn! Net zoals met kleding heb je verschillende maten in dragers. Daarnaast is het ook zo dat niet elke drager geschikt is voor jou als drager. Pas verschillende dragers tijdens een pasconsult en je zult versteld staan van de verschillen. Advies op maat is erg belangrijk.

Niet-ergonomisch dragen
Helaas zijn er ook nog steeds draagzakken te koop, van gerenommeerde merken, die pretenderen ergonomisch te zijn, maar dit vervolgens niet zijn. De term ‘ergonomisch’ is geen beschermde term en mag door ieder merk gebruikt worden. Zoals bij elk product speelt marketing ook bij dit soort producten een grote rol. Zo valt er op veel babydragers bijvoorbeeld ook te lezen dat ze geschikt zijn tot 20 kilo, terwijl ze is werkelijkheid passen tot maat 80/86. Ze zijn getest om niet uit te scheuren met een gewicht van 20 kilo, maar geven geen goede pasvorm en steun meer bij een kind van 20 kilo.

Niet-ergonomische voorgevormde dragers hebben vaak een harder rugpand, geven geen goede ondersteuning van knieholte tot knieholte (waardoor de benen rechter naar beneden hangen) en geven vaak de mogelijkheid om je kindje met het gezichtje naar voren te dragen. Hoe leuk dit misschien ook lijkt, dit is niet ergonomisch en niet comfortabel voor je kindje. Maar ook niet voor jezelf. Daarnaast kan je kindje zich in deze houding ook niet afsluiten van alle prikkels die er op hem af komen. Je kindje ziet echt ook al heel veel met het gezichtje naar jou toe, door om zich heen te kijken en heeft ook interactie met jou! Wanneer je kindje toch nog meer wil zien, kan heup- of rugdragen een optie zijn, wat vervolgens weer wél ergonomisch kan.

Draag je kindje nooit in de ‘kommahouding’, liggend in een draagzak of draagdoek. Dit wordt afgeraden, omdat je kindje in deze houding in ademnood kan komen en ook niet de juiste lichamelijke ondersteuning krijgt.

Type draagsystemen

Er zijn veel mogelijkheden om je kindje te dragen. Je kunt leren knopen met verschillende type draagdoeken of kiezen voor een voorgevormde ergonomische drager, welke je met gespen vast kunt klikken. Wil je weten welke er zijn? Lees dan verder!

Veilig dragen

Het is belangrijk om je kindje veilig en comfortabel te dragen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de veiligheidsinstructies!