Wat is ergonomisch dragen en waarom is dit zo belangrijk?

Is het je wel eens opgevallen dat als we ons pasgeboren kindje optillen, we deze eigenlijk van nature altijd rechtop, goed ondersteund dicht tegen onze borst houden? En wanneer kindjes wat groter worden we deze automatisch op onze heup zetten met de beentjes van je kindje in de hurk-spreidhouding? Dit is geen toeval! Deze manier van dragen hoort bij onze natuur.

 

Ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen sluit hierbij aan en houdt in dat je het lijfje van je kindje met de juiste ondersteuning draagt, rekening houdend met de natuurlijke houding van je kindje. Het houdt echter ook in dat je je kindje op zo’n manier draagt dat het gewicht van je kindje gelijkmatig verdeeld wordt over je eigen lichaam. Je respecteert dus zowel het lijfje van je kindje als dat van jezelf als drager.

 

Draagdoek of ergonomische drager?

Er zijn heel veel mogelijkheden om te dragen. Je kunt leren knopen met verschillende type doeken of kiezen voor een voorgevormde drager, welke je met gespen vast kunt klikken. Welke vorm van dragen ook bij je past, het is van groot belang dat je je kindje ergonomisch draagt. Het knopen van een (geweven) draagdoek, is het meest ergonomisch, omdat een draagdoek (mits op de juiste manier geknoopt), volledig te vormen is naar het lichaam van jouw kindje en jezelf. Maar wanneer het knopen niet aan jou besteed is, kun je tegenwoordig ook heel goed voorgevormde dragers (draagzakken) kopen, waarin je je kindje ergonomisch kunt dragen. Let hierbij wel op of deze drager geschikt is om direct vanaf de geboorte te gebruiken, want hier zit verschil in! En houd ook in de gaten dat je echt een ergonomische drager hebt, want helaas worden er nog steeds niet-ergonomische draagzakken verkocht, door gerenommeerde merken, welke beweren ergonomisch te zijn maar dit niet zijn (Stokke Carrier, Babybjorn, Chicco, MiniMonkey). Als je de juiste kennis hebt over wat een ergonomische draaghouding is, kun je goed zelf vaststellen of een drager deze houding mogelijk maakt en dus wel of niet ergonomisch is. Een goede ergonomische drager, stelt je kindje in staat om in de omschreven ergonomische ‘hurk-spreidhouding’ te zitten, altijd met het gezichtje naar jou toe. Kijk hier kritisch naar.

 

Ergonomische houding

De juiste ergonomische houding voor je kindje is de zogenaamde ‘M-houding’, ‘kikkerhouding’ of ‘hurk-spreidhouding’. Allemaal draagtermen die dezelfde houding aanduiden. Hierbij zit je kindje stevig, rechtop tegen jou aan, met ondersteuning van knieholte tot knieholte. De knietjes zitten hoger dan de billetjes en je kindje heeft een licht gebolde rug. De schoudertjes staan licht naar voren gebogen, de onderarmen rusten tegen je borst en de handjes bevinden zich naast het hoofdje. Verder wordt ook het nekje goed ondersteund. Dit is de natuurlijke houding van je kindje, waarbij de heupjes in de juiste positie staan; de heupkop sluit in de heupkom. Je kindje zit in deze houding altijd met het gezichtje naar jou toe. Buik tegen buik. Of als je je kindje op je rug draagt, zijn buik tegen jouw rug. De ergonomische draaghouding ziet er als volgt uit:

ergonomische-houding

Bron afbeelding: Baby Doo USA 2015

Alle andere draaghoudingen, liggend in een doek in de ‘kommahouding’ of op je buik met het gezicht van het kindje naar voren gericht, zijn niet ergonomisch. De ‘kommahouding’ wordt afgeraden, omdat je kindje in deze houding in ademnood kan komen en ook niet de juiste lichamelijke ondersteuning krijgt. Als je kindje met het gezicht naar voren gedragen wordt, krijgt het niet de juiste ondersteuning en wordt het lijfje in een onnatuurlijke houding gedwongen.

 

Belang van ergonomisch dragen

Is het nou echt zo belangrijk om je kindje in de juiste ergonomische houding te dragen? Ja, dat is het zeker. Voor de lichamelijke ontwikkeling en groei van je kindje is gedragen worden in de ergonomische houding heel belangrijk. Je (pasgeboren) kindje is heel kwetsbaar en volop in de groei. De ergonomische houding ondersteunt het nog niet ontwikkelde skelet van je kindje optimaal en stimuleert de groei van de spieren en het zenuwstelsel van je kindje op de juiste manier. Wanneer je kindje niet goed ondersteund wordt en daarmee zijn lijfje op een verkeerde manier belast wordt, kan dat erg oncomfortabel zijn voor je kindje en zelfs tot klachten leiden. Ook voor jezelf kan het dragen klachten geven als je niet ergonomisch draagt. Wellicht ervaar je het dragen dan als zwaar, vermoeiend of zelfs pijnlijk, waardoor je er minder van geniet of zelfs mee stopt. Dit is erg jammer. Ik draag mijn 14.5 kilo wegende dochter nog dagelijks (zowel op mijn rug als op mijn buik) en ik ben echt geen bodybuilder (integendeel).

 

Pasconsult

Ik kan me voorstellen dat je, juist door de ruime keuze van draagdoeken en draagzakken, echt niet weet waar te beginnen en wat bij je past. Daar help ik je graag bij. Wanneer je jezelf uitgebreider wilt oriënteren en verschillende type doeken en ergonomische dragers wilt bekijken, voelen en passen dan kan dat tijdens een pasconsult. Op deze manier kun je je bewust worden van wat echt bij je past, alvorens je een doek of drager aanschaft.

 

Draagconsult

Wanneer je je kindje graag wilt leren dragen in een doek, leer ik je dit graag goed aan tijdens een draagconsult. Het is best even een kunst om je kindje in de juiste ergonomische houding te krijgen. Ik neem met jou de tijd om de knooptechniek goed onder de knie te krijgen, zodat je met vertrouwen je kindje kunt gaan dragen. Op deze manier hoop ik dat jij en je kindje echt plezier blijven beleven aan het dragen, ook als je kindje groter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *