Is dragen met een geweven draagdoek geschikt voor mij?

Mooi zijn ze hè? Die prachtige lange draagdoeken in allerlei kleuren en printjes. Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld en ook op Facebook en Insta zie je de mooiste afbeeldingen voorbij komen. Een gemiddelde maat (geweven) draagdoek is al gauw 4 meter en 60 centimeter lang! Vraag je je af of zo’n doek ook iets voor jou is? Zie je jezelf wellicht al hopeloos in de knoop zitten met die lange lap stof, maar spreekt het je toch ook wel aan om deze kunst te beheersen? In deze blog zal ik je uitleg geven over de geweven doek, zodat je voor jezelf al wat beter in kunt schatten of een geweven draagdoek iets voor jou is! Ik neem je stap voor stap mee door de highlights!

Soms kan het knopen met een doek in eerste instantie ingewikkeld lijken, verwacht je dat het niks voor je is en blijkt het ineens toch wel helemaal je ding te zijn. Alles staat of valt met advies op maat, zodat je weloverwogen een keuze kunt maken. Het knopen is op zich niet moeilijk, als je maar precies weet wat je moet doen. Bijna iedereen kan het knopen goed onder de knie krijgen. Echt waar!  En je bent ook echt niet een half uur bezig om je kindje in de doek te krijgen. Uiteindelijk gaat het knopen helemaal automatisch en ben je een echte pro. Ken je dat gevoel dat je vol respect staat te kijken naar iemand die zijn of haar kindje in een draagdoek staat te knopen? Voor je het weet beheers jij ook die kunst en ben je een inspiratie voor andere ouders.

Ergonomisch

Een geweven draagdoek is, wanneer op de juiste manier geknoopt, de meest ergonomische van alle soorten draagsystemen voor zowel jou als je kindje. Wanneer je je draagdoek op de juiste manier uitspreidt en aanspant, creëer je een ideale ondersteuning voor het lijfje van je kindje en verdeel je het gewicht perfect over je eigen lijf.  Het gewicht van je kindje wordt als het ware één met je eigen lijf. Let wel, ook met een geweven draagdoek kun je de juiste ergonomische houding niet garanderen als je niet goed weet hoe je de doek moet gebruiken. Dus be wise, leer het goed! Dat loont echt.

Knooptechnieken

Met een geweven draagdoek kun je enorm veel verschillende knooptechnieken toepassen. Je kunt ermee dragen op je buik, heup of rug. Het is echter wel erg belangrijk dat je weet wanneer je welke techniek kunt gebruiken. Welke techniek geschikt is, is afhankelijk van de leeftijd en fysieke mogelijkheden van je kindje. Een draagconsulent kan je hier meer informatie over geven. Vertrouw niet blindelings op de plaatjes op de verpakking en de gebruiksaanwijzingen die bij je draagdoek geleverd worden, want helaas staan daar vaak ook verkeerde en onveilige adviezen in. Dit geldt niet voor elk merk, maar omdat ik het regelmatig zie, wijs ik je hier toch op. Ook gaan er nog veel verkeerde adviezen de wereld in door mensen die het goed bedoelen, maar toch eigenlijk net niet helemaal weten hoe het zit.

Zo begon ik te dragen met een totaal verkeerde knooptechniek voor mijn type draagdoek. Oeps! Ik ben blij dat ik snel ontdekte hoe het wel moest met de juiste informatie, want het kon een stuk veiliger en ergonomischer. Wil je een veelzijdige optie en lijkt het je leuk om te kunnen variëren? Een geweven draagdoek biedt deze mogelijkheid. Natuurlijk is het ook helemaal prima als je een hele tijd met dezelfde techniek blijft dragen.

Een geweven draagdoek gaat ook lekker lang mee. Je kunt er een baby in dragen, maar ook een peuter of een kleuter! De stof rekt niet uit en blijft heel lang goed als je er goed op past.

Verschillende geweven draagdoeken

Een geweven draagdoek is een geweven draagdoek, toch? Nou, nee. Er zijn verschillende lengtematen (en breedtematen), want net als met kleding, past niet iedereen dezelfde maat. De lengtemaat is ook belangrijk voor het soort knooptechniek die je wilt doen. Verder heb je ook nog veel verschillende soorten stoffen en blends, zoals katoen, bamboe, linnen, wol, hennep en nog veel meer. Dit heeft invloed op de dikte, warmte, draagkracht, soepelheid en het gevoel op je lichaam. De ene doek kan dus heel fijn zijn voor een pasgeboren baby, terwijl een andere doek meer geschikt is voor een zwaardere peuter of zelfs kleuter. Sommige doeken zijn draken en andere unicorns….En dat is ook weer heel persoonlijk! Smaken verschillen. Het is echt aan te raden om een doekje eerst eens even te knuffelen, voordat je hem koopt. Maar als je dan je unicorn gevonden hebt, dan heb je ook wat! Oh en had ik al verteld dat Unicorns soms ook vriendjes blijken te hebben die de onweerstaanbare drang hebben om ook bij je te willen komen wonen? Do’nt say i didn’t warn you. Maar je kunt het natuurlijk ook houden bij één trouwe doek!

Een geweven draagdoek is bij uitstek ook geschikt voor prematuur en dysmatuur geboren kindjes (vaak ook in andere special need situaties) vanwege de pasvorm en de krachtige ondersteuning die de geweven doek geeft.  Laat je altijd wel heel goed voorlichten, want in deze situaties gelden aanvullende adviezen. Boek dan ook altijd een consult bij een ervaren draagconsulent met specialisatie op dit gebied. Zo kun je goed leren hoe je je kwetsbare kindje veilig draagt.

Is de geweven draagdoek geschikt voor iedereen?

Nee. Heel simpel eigenlijk. Waarom niet? Niet iedereen heeft een goed gevoel bij het dragen met een geweven doek. Sommige mensen raken al in paniek als ze een draagdoek zien en vinden het helemaal niks. Soms wil je gewoon liever gaan voor een snellere en makkelijkere draagoptie. Daarnaast heeft niet iedereen de fysieke mogelijkheden om goed te kunnen knopen met een geweven doek. Denk bijvoorbeeld aan iemand die door een fysieke beperking te weinig kracht heeft om de doek te kunnen spannen. Is dit alles erg? Zeker niet! Gelukkig zijn er dan ook genoeg andere systemen om ergonomisch mee te kunnen dragen.

En? Wat is je conclusie? Lijkt het je leuk om deze kunst te beheersen? Hoe dan ook, ik hoop dat je met veel liefde gaat of blijft dragen, want het gaat er uiteindelijk om dát je draagt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *