ERGONOMISCH DRAGEN

Is het je wel eens opgevallen dat als we ons pasgeboren kindje optillen, we deze eigenlijk van nature altijd rechtop, dicht tegen onze borst houden? En wanneer kindjes wat groter worden we deze automatisch op onze heup zetten met de beentjes van je kindje in de hurk-spreidhouding? Dit is geen toeval! Deze manier van dragen hoort bij onze natuur. Ergonomisch dragen sluit hierbij aan.

Ik vertel je graag meer over het ergonomisch dragen van je kindje. Wat houdt dit precies in en waarom is dit zo belangrijk? Het is misschien een wat technisch verhaal (wel ondersteund met een afbeelding), maar wel belangrijk voor jou als ouder om goed geïnformeerd te zijn. Wanneer je met een goede basiskennis begint met dragen, kun je met veel plezier de vele voordelen van dragen ervaren, zelfs tot in de peuter- en kleutertijd als je dit wilt. Schrik niet van de hoeveelheid tekst, het zal je meevallen en het is de moeite waard. Ik draag je verder!

Er zijn heel veel mogelijkheden om te dragen. Je kunt leren knopen met verschillende type doeken of kiezen voor een voorgevormde drager, welke je met gespen vast kunt klikken. Welke vorm van dragen ook bij je past, het is van groot belang dat je je kindje ergonomisch draagt. Dat is mogelijk met zowel de verschillende type doeken als met de juiste voorgevormde, ergonomische dragers.

Ergonomisch dragen

Maar wat is ergonomisch dragen nou precies? Ergonomisch dragen houdt in dat je het lijfje van je kindje met de juiste ondersteuning draagt, rekening houdend met de natuurlijke houding van je kindje. Het houdt echter ook in dat je je kindje op zo’n manier draagt dat het gewicht van je kindje gelijkmatig verdeeld wordt over je eigen lichaam. Je respecteert dus zowel het lijfje van je kindje als dat van jezelf als drager.

Ergonomische houding

De juiste ergonomische houding voor je kindje is de zogenaamde ‘M-houding’, ‘kikkerhouding’ of ‘hurk-spreidhouding’. Allemaal draagtermen die dezelfde houding aanduiden. Hierbij zit je kindje stevig, rechtop tegen jou aan, met ondersteuning van knieholte tot knieholte. De knietjes zitten hoger dan de billetjes en je kindje heeft een licht gebolde rug. De schoudertjes staan licht naar voren gebogen, de onderarmen rusten tegen je borst en de handjes bevinden zich naast het hoofdje. Verder wordt ook het nekje goed ondersteund. Dit is de natuurlijke houding van je kindje, waarbij de heupjes in de juiste positie staan; de heupkop sluit in de heupkom. Je kindje zit in deze houding altijd met het gezichtje naar jou toe. Buik tegen buik. Of als je je kindje op je rug draagt, zijn buik tegen jouw rug.

ergonomische-houding

Bron afbeelding: Baby Doo USA 2015

Belang van ergonomisch dragen

Is het nou echt zo belangrijk om je kindje in deze ergonomische houding te dragen? Het antwoord is JA! Voor de lichamelijke ontwikkeling en groei van je kindje is gedragen worden in de ergonomische houding heel belangrijk. Je (pasgeboren) kindje is heel kwetsbaar en volop in de groei. De ergonomische houding ondersteunt het nog niet ontwikkelde skelet van je kindje optimaal en stimuleert de groei van de spieren en het zenuwstelsel van je kindje op de juiste manier. Wanneer je kindje niet goed ondersteund wordt en daarmee zijn lijfje op een verkeerde manier belast wordt, kan dat erg oncomfortabel zijn voor je kindje en zelfs tot klachten leiden. Ook voor jezelf kan het dragen klachten geven als je niet ergonomisch draagt. Wellicht ervaar je het dragen dan als zwaar, vermoeiend of zelfs pijnlijk, waardoor je er minder van geniet of zelfs mee stopt. Dit is erg jammer. Ik draag mijn 14.5 kilo wegende dochter nog dagelijks (zowel op mijn rug als op mijn buik) en ik ben echt geen bodybuilder (in tegendeel).

mei tai doek ergonomisch wrap tai

Het knopen van een (geweven) draagdoek, is het meest ergonomisch, omdat een draagdoek (mits op de juiste manier geknoopt), volledig te vormen is naar het lichaam van jouw kindje en jezelf. Hierdoor kun je ergonomisch dragen vanaf geboorte tot in de kleutertijd met één geweven doek. Maar wanneer het knopen niet aan jou besteed is, kun je tegenwoordig ook heel goed voorgevormde dragers (draagzakken) kopen, waarin je je kindje ergonomisch kunt dragen. Let hierbij wel op of deze drager geschikt is om direct vanaf de geboorte te gebruiken, want hier zit verschil in!

Niet-ergonomisch dragen

Helaas zijn er ook nog steeds draagzakken te koop, van gerenommeerde merken, die zeggen ergonomisch te zijn, maar dit vervolgens niet zijn (ook wel ‘babybungels’ genoemd). Ik vind dit ontzettend jammer, omdat jullie als ouders het beste voor jullie kindje willen en vertrouwen op de goede naam van een merk bij de aanschaf van een babyproduct. Helaas kun je hier dus niet vanuit gaan en heb je basiskennis nodig om de juiste keuze te maken en je niet te laten misleiden door reclame. Deze niet-ergonomische voorgevormde dragers hebben vaak een harder rugpand, geven geen goede ondersteuning van knieholte tot knieholte (waardoor de benen rechter naar beneden hangen) en geven vaak de mogelijkheid om je kindje met het gezichtje naar voren te dragen. Hoe leuk dit misschien ook lijkt, dit is niet ergonomisch en niet comfortabel voor je kindje. Maar ook niet voor jezelf. Daarnaast kan je kindje zich in deze houding ook niet afsluiten van alle prikkels die er op hem af komen. Je kindje ziet echt ook al heel veel met het gezichtje naar jou toe, door om zich heen te kijken en heeft ook interactie met jou! Wanneer je kindje toch nog meer wil zien, kan heup- of rugdragen een optie zijn, wat vervolgens weer wél ergonomisch kan. Een goede ergonomische drager, stelt je kindje in staat om in de omschreven ergonomische ‘hurk-spreidhouding’ te zitten, met het gezichtje naar jou toe. Kijk hier kritisch naar.

Draag je kindje ook nooit in de ‘kommahouding’, liggend in een draagzak of draagdoek. Dit wordt afgeraden, omdat je kindje in deze houding in ademnood kan komen en ook niet de juiste lichamelijke ondersteuning krijgt.

Consulten voor ergonomisch dragen

Ik kan me voorstellen dat je, juist door de ruime keuze van draagdoeken en draagzakken, echt niet weet waar te beginnen en wat bij je past. Daar help ik je graag bij. Tijdens een pasconsult kan ik je uitleg geven over de verschillende draagsystemen die er zijn en je deze ook laten zien en voelen. Ik heb alle verschillende type doeken. Ook heb ik een breed assortiment aan voorgevormde, ergonomische dragers. Je kunt je op deze manier goed oriënteren en bewust worden van wat bij jou en je kindje past, voordat je een keuze maakt. Je voorkomt hiermee de aankoop van een kat in de zak en kunt meteen beginnen aan een fijne draagervaring!

Wanneer je je kindje graag wilt leren dragen in een doek, leer ik je dit graag goed aan tijdens een draagconsult. Waarom een draagconsult boeken als er op internet allerlei beschrijvingen en tutorials staan die je vertellen hoe het moet? Ondanks dat je met een tutorial een heel eind kunt komen, zit het draagcomfort voor jou en je kindje hem in een goede knooptechniek. Soms heeft een kleine aanpassing in je techniek al een groot effect op hoe jij en je kindje het dragen ervaart. Het is best even een kunst om je kindje in de juiste ergonomische houding te krijgen. Ik neem met jou de tijd om de knooptechniek goed onder de knie te krijgen, zodat je met vertrouwen je kindje kunt gaan dragen. Op deze manier hoop ik dat jij en je kindje echt plezier blijven beleven aan het dragen, ook als je kindje groter wordt.