Dragen in de warmte

In maart schreef ik nog een blog over dragen in de kou en nu, korte tijd later, zweten we met zijn allen de draagdoek uit en wordt het tijd voor tips over dragen in de warmte. Want we blijven onze kindjes natuurlijk graag dichtbij houden en willen het nu niet opgeven, toch? Met een paar simpele en effectieve tips kun je het dragen voor jezelf en je kindje een stuk comfortabeler maken.

Zweten in de lente en zomer is gegarandeerd wanneer je draagt. Is dit erg? Nee, eigenlijk niet. Door te zweten reguleren jij en je kindje jullie lichaamstemperatuur. Ook zonder te dragen zweet je bij hoge temperaturen, dus natuurlijk ook als je draagt. Door dit als gegeven te accepteren en je hierop in te stellen, krijg je al een andere mindset. Wist je dat moeders in staat zijn om met hun borst de temperatuur van hun kindje te helpen reguleren? Je kunt als moeder je kindje dus helpen om een goede temperatuur te behouden.

Als je zweet, verlies je vocht. Het is belangrijk om dit verlies aan vocht weer aan te vullen. Zowel je kindje als jezelf moeten meer drinken op een warme dag. Heb hier oog voor, ook als je onderweg bent. Neem regelmatig een drinkpauze en geef ook je kindje voldoende te drinken. Reageer altijd op de signalen van je kindje en bied uit jezelf al vaker vocht aan. Wanneer je borstvoeding geeft, zal je kindje vaker een slokje uit je borst willen drinken en zul je zelf ook meer vocht nodig hebben. Door vaker aan te leggen, zullen je borsten op de vraag reageren en meer melk produceren. Het is zelfs zo dat de samenstelling van je borstmelk zich aanpast bij warm weer! Prachtig he? Kindjes die uitsluitend borstmelk drinken hoeven geen ander drinken te krijgen. De natuur zal zijn werk doen als je reageert op de vraag van je kindje. Kindjes die flesvoeding krijgen of al ander drinken krijgen, kunnen meer behoefte hebben aan extra vocht naast de gewone voedingen en drinkmomenten. Hoe beter je drinkt, hoe beter je kunt zweten en je dus ook af kunt koelen.

 

In de winter heb ik jullie aangeraden om met laagjes kleding te dragen om de temperatuur onderweg aan te kunnen passen. Ook bij warm weer is dit erg handig. De draagdoek of drager is ook een laag stof, dus draag eventueel je kindje in een rompertje of in een dun hemd/onderbroekje. Goed ademende kleding (katoen, linnen, bamboe) is erg fijn en neemt ook vocht op. Huid op huid dragen kan fijn zijn, maar levert ook sneller plakkerige situaties op, dus meestal is een dun laagje stof tussen jou en je kindje wel erg fijn.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de blend van je draagdoek onder de loep te nemen. Er is ontzettend veel keuze in materiaal van draagdoeken, maar ook van ergonomische dragers. De ene is veel warmer dan de andere. Geweven doeken met linnen, katoen en bamboe kunnen bijvoorbeeld erg fijn zijn om warmte te helpen reguleren. Stretchdoeken met bamboe zijn vaak luchtiger dan de dikke katoenen stretchdoeken. Ook de weving en dikte van de stof van een doek spelen mee in hoe goed de stof ademt.  Dit geldt zeker ook voor ergonomische dragers, waarvan sommige heel dik gevoerd zijn, terwijl anderen van draagdoekenstof of mesh gemaakt zijn.

Verder kun je ook met de verschillende knooptechnieken (en type draagdoeken) de warmte beïnvloeden.  De ene knooptechniek geeft meer ruimte voor een fris windje door de stof dan anderen. Dragen op je heup en rug kan soms koeler zijn dan op je buik, omdat er minder lichaamscontact is en er vaak minder stof van de doek om je lijf heen zit. Let op dat niet elke knooptechniek voor elke leeftijd geschikt is en ook de verschillende type draagdoeken om bepaalde technieken vragen. Met een stretchdoek kun je bijvoorbeeld niet enkellaags gaan dragen zoals met een geweven doek, omdat dit niet voldoende steun geeft aan je kindje en onveilig is.

HELP! Wat een keuze he? En dan moet je eigenlijk ook nog rekening houden met wat voor jou en je kindje fijn is. Asymmetrisch dragen op je heup of juist niet? En de ene persoon vindt een linnen doekje erg fijn, terwijl de ander liever katoen op haar of zijn lijf voelt. Laat je niet ontmoedigen, want met het juiste advies op maat voor jou en je kindje, zijn er altijd goede mogelijkheden voor jullie! Ik help je daar graag bij! Natuurlijk kun je in de winkel in Leeuwarden ook altijd langs komen om een doek of drager te voelen en extra advies te krijgen.

Hang in there, nog een paar tips en je bent ready to go!

Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven als je draagt. Als je thuis draagt is dat wellicht iets makkelijker dan als je onderweg bent, maar ook onderweg kun je bewust om je heen kijken waar je het beste kunt lopen om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Bescherm jezelf en je kindje altijd met een goede zonnebrandcrème en zet je kindje een zonnehoedje op die de nek bedekt. Een los zonnehoedje kan minder warm zijn dan bijvoorbeeld het kapje aan de ergonomische drager, omdat je daarmee de ruimte van je kindje meer afsluit en je warmte opvangt. Een fijn briesje in de nek en op het hoofdje kan verkoelend zijn. Je kunt je kindje ook bescherming voor de zon geven met een parasolletje of een licht doekje, maar pas op dat je daarmee juist weer niet teveel warmte vast houdt. Smeer je kindje wel altijd in, ook als je het afschermt met stof.

Je kunt ook overwegen om jezelf en je kindje extra te koelen met een handventilator, een waaiertje, een verkoelende pad (niet direct op de huid), koude doeken of met fris water. Natuurlijk is het ook fijn om af en toe even een draagpauze in te lassen, zodat jullie beide even af kunnen koelen buiten de draagdoek of drager. Oh en wat ook erg fijn is voor wat oudere kindjes en ouders: ijsjes eten!:)

Kies je ervoor om je kindje te vervoeren in een kinderwagen of buggy? Dek je kindje dan nooit af met een doek over de kap of buggy! Dit houdt de warmte vast en voorkomt dat er frisse lucht in de wagen komt, waardoor de temperatuur gevaarlijk kan stijgen en je kindje uitgeademde lucht inademt en te weinig zuurstof krijgt.

En dan nog één ding; hebben jullie ook ineens meer respect voor die mama’s in Afrika en alle andere warmere werelddelen die hun kindje een hele dag dragen in de brandende zon? Zij kunnen het, dus wij ook! Enjoy the sun!;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *