TYPE DRAAGDOEKEN

Er zijn veel mogelijkheden om je kindje te dragen. Je kunt leren knopen met verschillende type draagdoeken of kiezen voor een voorgevormde drager, welke je met gespen vast kunt klikken. Welke vorm van dragen ook bij je past, het is van groot belang dat je je kindje ergonomisch en veilig draagt. Weet je nog niet welk type bij je past? Tijdens een pasconsult kun je bij mij alle verschillende type doeken en dragers passen en bekijken. Heb je je keuze gemaakt en wil je leren knopen? Dat kan tijdens een draagconsult. Hieronder vind je de draagdoeken en dragers in mijn assortiment.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is, wanneer op de juiste manier geknoopt, de meest ergonomische van alle soorten dragers voor zowel jou als je kindje. Door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen voelt dit heel comfortabel. De draagdoek vormt zich naar de contouren van jezelf en je kindje en zakt niet uit. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd in een geweven draagdoek dragen (tot ca. 20 kilo). De doek kan op verschillende manieren worden geknoopt waardoor je je kindje op je buik, rug of heup kunt dragen. Welke knooptechniek je kunt gebruiken hangt af van de lengte van de doek. Maat 6 is de meest gebruikte maat, waarmee je alle knooptechnieken kunt maken. De geweven draagdoek is duurzaam en slijtvast, hij zal niet uitzakken naar verloop van tijd en altijd de juiste steun bieden. De geweven draagdoeken zijn er in verschillende kleuren, materialen en patronen.

Het knopen van een geweven draagdoek moet je even onder de knie krijgen, maar met een consult van mij gaat dat je zeker lukken en zul je er lang plezier van hebben!

In mijn assortiment:

BB Slen van Babylonia, maat 6: gemaakt van 100% katoen, gemaakt in een Fair Trade project in India.
♡ Pure Baby Love, maat 6: super zachte draagdoek van 100% katoen.
♡ Didymos, maat 6: zachte, maar sterke geweven draagdoek van 100% biologisch katoen.
♡ Didymos maat 4:  geweven korte doek, 100% katoen.
♡ BB Sooze: draagdoek van 100% katoen, speciaal ontwikkeld voor gebruik tijdens de kraamperiode en voor het kangoeroeën van premature baby’s. Niet te koop voor particulieren.

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek wordt veel gebruikt om pasgeboren kindjes in te dragen. De doek is zacht, comfortabel en sterk. Met de rekbare draagdoek kun je één knooptechniek gebruiken op je buik. Je knoopt de doek al om je heen voordat je je kindje erin doet, waardoor je niet hoeft te knopen met je kindje in de draagdoek. Daarna spreid je de stof op de juiste manier om je kindje heen. De rekbare doek vormt zich ook naar de contouren van je eigen lichaam en dat van je kindje. Het verschilt per merk en per soort hoe lang je met die draagdoek kunt doen. Je draagt met een rekbare draagdoek zeker tot 9 à 10 kilo.

In mijn assortiment:

♡ Tricot Slen organic van Babylonia, gemaakt van 100% biologisch katoen, zonder elastan.
♡ Tricot Slen cool van Babylonia, gemaakt van Newlife garen (gerecyclede PET-flessen).
♡ Vipcarrier van Smallvips, gemaakt van heerlijk zacht en glanzend bamboe-tricot.

Ringsling

Een ringsling is een asymmetrische drager welke over één schouder gedragen wordt. Hij is ongeveer 2 meter lang. Je hoeft hem niet te knopen omdat hij sluit doordat je de stof door 2 ringen haalt. Met een ringsling draag je op je heup of op je buik. Het schouderstuk kan gevuld of ongevuld zijn. De asymmetrische drager is niet zo geschikt voor lange wandelingen, maar meer voor even een snelle boodschap doen of in en om het huis. Het goed omdoen en aanspannen van de ringsling vereist ook oefening. Ook hierbij is het belangrijk dat je de regels van het ergonomisch dragen hanteert om veilig en comfortabel te kunnen dragen. Je kunt de ringsling gebruiken vanaf geboorte tot ver in de peutertijd.

In mijn assortiment:

♡ BB-sling (padded) van Babylonia, geweven stof van 100% biologisch katoen, met twee aluminium ringen en voering in het schouderstuk. Gemaakt in een Fair Trade project in India.
♡ BB-sling (unpadded) van Babylonia, geweven stof van 100% biologisch katoen, met twee aluminium ringen. Gemaakt in een Fair Trade project in India.
♡ Didysling van Didymos, geweven doek van 100% biologisch katoen en twee aluminium ringen.
♡ Storchenwiege Ringsling Anna, geweven doek van 100% katoen met twee aluminium ringen.

Mei Tai

De Mei Tai is een drager met een voorgevormd rugpand met een heupband  die je op je rug vastknoopt en twee schouderbanden er aan, welke je  kruist op je rug, aanspant en vastknoopt door een platte knoop te leggen onder de billen. Het klinkt wat ingewikkeld, maar in de praktijk is het een  redelijk eenvoudige manier van knopen en je hebt hem snel om en af. Je kunt je kindje er comfortabel op je buik of op je rug in dragen doordat het gewicht evenredig wordt verdeeld over je schouders, rug en heupen. Sommige Mei Tais hebben een verstelbaar zitgedeelte voor je kindje. Dit is handig omdat je de Mei Tai dan een langere periode kunt gebruiken. Er zijn Mei Tais met dunne banden en met schouderbanden die wijder uitlopen, waardoor je extra ondersteuning ervaart op je lijf en kunt geven aan je kindje. Of een mei tai de Mei Tai geschikt is vanaf de geboorte, hangt af van de maat en of hij verstelbaar is. De pasvorm verschilt per soort en maat. Van te voren passen is dus aan te raden. Er zijn zowel baby- als peutermaten verkrijgbaar. 

In mijn assortiment:

♡ BB-Tai van Babylonia, 100% biologisch katoen. Gemaakt in een Fair Trade project in India.

Ergonomische dragers

Een ergonomische drager wordt ook wel draagzak of Soft Structured Carrier (SSC) genoemd. Deze drager is voorgevormd en hoef je dus niet te knopen. Een ergonomische drager een prima keuze voor het ergonomisch dragen van je kindje, mits je jezelf ervan verzekert dat je echt een goede ergonomische drager hebt. Helaas zijn er nog steeds draagzakken te koop, van gerenommeerde merken, die aangeven ergonomisch te zijn, maar dit niet zijn. Verdiep je er dus goed in of je kindje de juiste ergonomische houding heeft in een drager. Vooral voor zwaardere peuters kan een ergonomische drager fijn zijn. De overeenkomst tussen alle ergonomische dragers is dat ze een heupband, een rugpaneel en 2 schouderbanden hebben. Door kleine verschillen dragen ze toch allemaal anders en daarom is het belangrijk uit te zoeken wat bij jou past. De een werkt bijvoorbeeld met een kliksysteem, de ander met klittenband. De een heeft ongevulde schouderbanden, de ander gevulde. En zo zijn er nog veel meer verschillen te noemen. Ik kan je helpen bij het maken van een keuze die bij jou past. Ergonomische dragers zijn vaak minder geschikt voor kindjes onder de 3 maanden, omdat ze er dan nog niet goed in passen. Er zijn echter steeds meer ergonomische dragers die speciaal vanaf geboorte te gebruiken zijn. Als je van baby tot kleuter wilt dragen, heb je verschillende maten dragers nodig. Het is slimme marketing van sommige merken om aan te geven dat je een bepaalde drager van geboorte tot kleuterleeftijd kunt gebruiken, want in de praktijk is dit niet het geval.

In mijn assortiment:

♡ Storchenwiege Carrier (geschikt voor newborn)
♡ Emaibaby carrier (geschikt voor newborn)
♡ Marsupi maat S/M (geschikt voor newborn)
♡ Kokadi Flip Baby (geschikt voor newborn)
♡ Manduca Carrier (babysize)
♡ Tula (Baby)
♡ Rose and Rebellion (babycarrier)
♡ Ergobaby (met newborninsert)
♡ Tula Toddler (peuterdrager)
♡ Kokadi Flip Toddler (peuterdrager)
♡ Rose and Rebellion pre-schooler (kleuterdrager)
♡ Connecta Solar pre-schooler (kleuterdrager)